Последвайте Гласове в Решенията на президента на Руската федерация за частична

...
Последвайте Гласове в Решенията на президента на Руската федерация за частична
Коментари Харесай

Радев: Конфликтът в Украйна ще ескалира, критично важно е да има устойчиво редовно правителство

Последвайте ”Гласове " в 
Решенията на президента на Руската федерация за частична готовност ще увеличи интензитета на бойните дейности, ще ескалира спора и е опасност за сигурността с мъчно предвидими последствия. Недопустимо е три десетилетия след края на студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта, само че опасността не може да бъде подценявана.

Това съобщи президентът Румен Радев след провелата се през днешния ден изключителна консултативна среща със служебните министри за последствията от ескалацията на войната в Украйна. На нея участваха министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев, вицепремиерът по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, вицепремиерът и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, министърът на защитата Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместител началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна организация " Разузнаване " Асен Тутеков и шефът на Служба " Военно разузнаване " бригаден военачалник Венелин Венев.
" Ескалацията на спора може да засегне освен доставките на газ, само че и тези на нефт и производството на горива в България, работата на огромните електроцентрали, доставките по море, а всичко това, взето дружно, знаем какво значи – последващо задълбочаване на икономическата и обществената рецесия ", съобщи президентът.
Руският президент Владимир Путин разгласи частична военна готовност в Русия на 21 септември. Тогава българският боен министър Димитър Стоянов съобщи, че риск за националната сигурност на България има, само че директна опасност за страната ни няма. 

 

Изявлението на президента:
На извършената през днешния ден консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заканите в резултат на евентуалната заплаха от ескалация на войната в Украйна.
Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното управление и тук заклеймихме съветската експанзия против Украйна като изрично неприемливо.
От първия ден на тази война приканвам за преустановяване на бойните дейности и за спокойно споразумяване на спора. За страдание стремежът към военна победа непременно заглушава апелите за мир. Разумът отстъпва на оръжията.
Решението на президента на Руската федерация за частична готовност ще увеличи интензитета на бойните дейности, ще ескалира спора и е опасност за сигурността с мъчно предвидими последствия.
Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта. Колкото и неуместно да звучи тази опасност не може да бъде подценявана.
Референдуми в зона на бойни дейности, където до урните падат снаряди, са юридически парадокс и България няма да ги признае. Наред с ескалацията на спора порастват и рисковете за нашия район, за Европа и за света. Въпреки че все още няма директна военна опасност за страната, тези опасности се правят оценка и се набелязват ограничения за тяхното минимизиране.
България работи интензивно за гарантиране на своята сигурност посредством подсилване на националния защитителен потенциал и осъществяване на своите задължения в груповата система за сигурност на Алианса.
Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като виновен член на Европейски Съюз България е част от общата външна политика и поддържа санкционния режим на съюза. Европа е длъжна редом с налагането на наказания да търси интензивно механизми за минимизиране на риска от тези наказания, тъй като по този метод тя сама заплашва своя промишлен капаците ти конкурентоспособност.
Виждаме, че пораства политическата и икономическата ни непоклатимост. Цената на ескалацията още веднъж ще се заплати от жителите, които от ден на ден показват намерено своето безпокойствие и неодобрение от непостижимите цени. България е измежду най-засегнатите.
Ескалацията на спора може да засегне освен доставките на газ, само че и тези на нефт и производството на горива в България, работата на огромните електроцентрали, доставките по море, а всичко това, взето дружно, знаем какво значи – последващо задълбочаване на икономическата и обществената рецесия.
Служебното държавно управление поставя всички старания, с цел да се смекчи резултатите от тези рецесии в своите времеви и нормативни рамки, които постоянно изостават от динамичността на процесите, заради липса на работещ парламент. Затова е сериозно значимо да има парламент и стабилно постоянно държавно управление.
Източници: бТВ, " 24 часа ", dnes.dir.bg, dnevnik.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР